Profiel

De Stichting heeft als doel het in standhouden van het culturele en maatschappelijke erfgoed  dat is verbonden met de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen. 

De Stichting Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen is opgericht in 2007 door a.s.r. de nederlandse verzekeringsmaatschappij voor alle verzekeringen (opvolger van AMEV en Fortis Verzekeringen Nederland).

De Stichting is eigenaar  van het unieke archief en de kaartencollectie van de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen. 

De Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen, die dateert uit 1492, heeft vanaf de zestiende eeuw een belangrijke aandeel gehad in de bedijkingen, inpoldering en ontwikkeling van grote delen van de Hoeksche Waard. De polders kwamen tot stand door het gezamenlijke kapitaal en eendrachtige samenwerking van de ambachtsheren en grondeigenaren. Na de afschaffing van een groot deel van de ”heerlijke rechten”” in de negentiende eeuw bleef de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen bestaan. Niet als rechtsdistrict, maar als naam van een landgoed. Na 1945 ontwikkelde de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen zich tot een van de grootste en modernste landbouwbedrijven in Nederland. In 1987 kwamen de gronden in handen van verzekeraar AMEV, een voorloper van Fortis Verzekeringen Nederland, het huidige a.s.r. In 2006 werd een groot deel van de bezittingen verkocht en het eigen landbouwbedrijf beëindigd. Een klein deel van de gronden is nog eigendom van de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen, waaronder de golfbaan Cromstrijen en de grond waarop het Nationaal Landschap Centrum in Numansdorp is gebouwd.